Indicatoare rutiere de informare explicate

Informează conducătorii de vehicule asupra modalităţii de executare a unor manevre, precum şi despre existenţa unor puncte de interes.

Indicatoare auto | Semne de circulatie

Indicatoare auto | Semne de circulatie

a.

Indicatoare auto | Semne de circulatie

b.

Trecere de pietoni

Se amplasează imediat înaintea locurilor de trecere pentru pietoni, în dreptul marcajului prin linie transversală de oprire amplasată înaintea benzilor longitudinale de traversare. Poate fi repetat pe partea stângă şi/sau pe consolă. În cazul instalării pe consolă, deasupra indicatorului poate fi montată o lampă cu lumină galbenă intermitentă (a). La întâlnirea acestui indicator reducerea vitezei este obligatorie, dacă aceasta este nesemaforizată, iar dacă sunt pietoni angajaţi în traversare li se va acorda prioritate. Când drumul public are cel mult o bandă pe sens pietonii aflaţi în traversare sau în imediata apropiere a părţii carosabile au/vor aveaprioritate pe toată lăţimea părţii carosabile. Dacă drumul este prevăzut cu mai multe benzi pe sens, se acordă prioritate pietonilor aflaţi pe sensul de deplasare a autovehiculului.

În afara localităţilor precum şi pe artere intens circulate sau când trecerea nu este vizibilă din timp se instalează indicatorul „Presemnalizare trecere pentru pietoni “(b), la 50 – 200 m distanţă de indicator.

În zona de acţiune a acestui indicator sunt interzise oprirea şi staţionarea la mai puţin de 25 de metri (înainte şi după acesta). Deasemeneaîntoarcerea, mersul înapoi şi depăşirea sunt interzise pe trecerile de pietoni.

Indicatoare auto | Semne de circulatie

Indicatoare auto | Semne de circulatie

a.

Indicatoare auto | Semne de circulatie

b.

Sens unic

Se amplasează la începutul sectorului de drum cu circulaţia într-un singur sens. La capătul opus al sectorului se instalează indicatorul “Accesul interzis”(a).Ambele indicatoare se repetă după fiecare intersecţie de pedrumul cu sens unic. Când drumul cu sens unic se continuă cu un sector cu circulaţie în ambele sensuri, la începutul acestui sector se instaleazăindicatorul „Circulaţie în ambele sensuri”(b)Este un drum special, în sensul că nu are ax fiind permise oprirea şi staţionarea şi pe partea stângă,în paralel cu un alt vehicul oprit anterior dacă rămâne liberă cel puţin o bandă de circulaţie. Virajul la stânga de pe acest tip de drum se face de pe partea stângă de lângă bordura din stânga. Indicatorul interzice manevra de întoarcere, în schimb este permisă manevra de mers înapoi.

Indicatoare auto | Semne de circulatie

Indicatoare auto | Semne de circulatie

Staţie de autobuz – Staţie de tramvai

Se amplasează la începutul spaţiului destinat staţiei mijlocului de transport public de persoane, în sensul de deplasare. La capătul celălalt al staţiei destinate mijloacelor de transport public de persoane, societatea de transport instalează un panou pe care înscrie emblema societăţii de transport, liniile de transport care deservesc staţia şi frecvenţa acestora la intervale de timp. Forma, dimensiunile şi culorile folosite trebuie în prealabil aprobate de către administratorul drumului şi poliţia rutieră.

În zona de acţiune a acestor indicatoare la mai puţin de 25 de metri înainte şi după acestea sunt interzise oprirea, staţionarea, întoarcerea şi mersul înapoi. În staţii de tramvai, când acesta este oprit în staţii fără refugiu depăşirea este interzisă.

Indicatoare auto | Semne de circulatie

Staţie de alimentare cu combustibil

Se amplasează în apropierea unei staţii de alimentare cu carburanţi pentru autovehicule. La partea inferioară a indicatorului, se poate înscrie cu culoare albă denumirea societăţii comerciale şi programul de funcţionare. Poate fi presemnalizat cu un indicator similar având înscrisă, la partea inferioară, distanţa în kilometri până la staţia de alimentare cu carburanţi.

a. Indicatoare auto | Semne de circulatie

b. Indicatoare auto | Semne de circulatie

c. Indicatoare auto | Semne de circulatie

d. Indicatoare auto | Semne de circulatie

Parcare

Se amplasează în zona locurilor destinate parcării sau staţionării vehiculelor (a). La partea inferioară a indicatorului poate figura sau se poate înscrie:

săgeată indicând direcţia către locul de parcare si după caz, distanţa;

simbolul unui autoturism în poziţia în care poate parca în raport cu

trotuarul (lângă bordură, în lung sau transversal cu 2 roţi pe trotuar, total pe trotuar – „b”);

– la intrarea într-o parcare subterană sau în clădire (c).

simbolul panoului adiţional ”Parcare cu plată”(d);

textul „Rezervat autovehiculelor cu ecuson, CD, etc.”;

silueta unui vehicul dintr-o anumită categorie, atunci când parcarea este

rezervată exclusiv unei anumite categorii de vehicule.

Indicatoare auto | Semne de circulatie

Control radar

Se amplasează la începutul unui sector de drum pe care se fac frecvente controale ale vitezei prin amplasarea aparatelor radar.

Tags: , , , , ,