Indicatoare rutiere de obligare explicate

Acestea au formă rotundă pe fond albastru cu simboluri de culoare albă, obligând conducătorii de vehicule să se deplaseze numai pe anumite direcţii, să circule pe anumite drumuri.

Indicatoare  auto | Semne de circulatie

La dreapta

Se amplasează în zona de preselecţie, înaintea intrării în intersecţia în care este obligatoriu virajul în sensul indicat de săgeată, manevra executându-se după depăşirea indicatorului. (Sensul săgeţii poate indica, după caz, la stânga). La întâlnirea acestui indicator reducerea vitezei este obligatorie.

Indicatoare  auto | Semne de circulatie

La dreapta

Se amplasează, pe un scuar, pe partea opusă intrării în intersecţia cu drumul sau strada pe care sensul indicat de săgeată este obligatoriu, manevra de viraj executându-se fără a depăşi indicatorul. (Sensul săgeţii poate indica, după caz, la stânga). La întâlnirea acestui indicator reducerea vitezei este obligatorie.

Indicatoare  auto | Semne de circulatie

Indicatoare  auto | Semne de circulatie

Ocolire

Se amplasează la capetele refugiilor, insulelor de dirijare, spaţiilor de separare a căilor sau înaintea altui obstacol de pe drum, unde vehiculeletrebuie să ocolească obstacolul prin stânga sau prin dreapta, după sensul indicat de săgeată, respectiv să poată evita obstacolul pe ambele părţi după sensurile indicate de săgeţi.

Indicatoarele folosite la refugiile staţiilor de tramvai sau la capetele parapetului dublu care separă sensurile de circulaţie pe un drum cu mai multe benzi pe sens, pot fi de dimensiuni mici.

Indicatoare  auto | Semne de circulatie

Înainte

Se amplasează la cel mult 15 m, în zona de preselecţie, înaintea intersecţiei în care sensul de mers indicat de săgeată este obligatoriu. Dacă semnificaţia indicatorului se aplică numai uneia din benzile de circulaţie, acesta se instalează deasupra benzii respective. Acest indicator este valabil numai la prima intersecţie, dacă nu se mai repetă se poate circula în orice direcţie. În zona de acţiune a indicatorului, întoarecerea este interzisă.

Indicatoare  auto | Semne de circulatie

Înainte şi la dreapta

Se amplasează înaintea intrării în intersecţia în care sensurile de deplasare indicate de săgeţi sunt obligatorii, virajul executându-se după depăşirea indicatorului. (Sensurile săgeţilor pot indica, după caz, înainte sau la stânga). Acest indicator acţionează în prima intersecţie. Dacă se execută viraj se reduce viteza.

Indicatoare  auto | Semne de circulatie

Indicatoare  auto | Semne de circulatie

Intersecţie cu sens giratoriu

Se amplasează la o distanţă de maxim 15 m înaintea intrării într-o inter-secţie cu sens giratoriu sau în dreptul fiecărei intrări, pe un scuar ori mijlocul intersecţiei obligând conducătorii de vehicule să se deplaseze în sensul săgeţilor prin apropierea de centrului intersecţiei, cu excepţia virajului pe prima stradă la dreapta (unde încadrarea se face pe lângă bordura din dreapta). Prin definiţie este intersecţie dirijată, în concluzie au prioritate cei care circulă în interiorul intersecţiei faţă de cei care pătrund în intersecţie. În acest tip de intersecţie sunt interzise oprirea şi staţionarea. Fiind intersecţie dirijată depăşirea este permisă; efectuarea manevrei de întoarcere făcându-se numai prin ocolirea insulei (interzisă întoarcerea prin manevre înainte-înapoi).

Acest indicator este precedat de indicatorul “ Presemnalizarea intersecţiei cu sens giratoriu”, instalat la 50 – 200 m de intrarea în intersecţie.

Indicatoare de orientare

Aceste indicatoare au formă dreptunghiulară sau pătrată pe fond albastru sau verde scrise cu caractere de culoare albă orientând conducătorii de vehicule prin presemnalizarea direcţiilor de urmat, trasee de ocolire, destinaţii sau puncte de interes.

Indicatoare  auto | Semne de circulatie

Indicatoare  auto | Semne de circulatie

Bandă rezervată circulaţiei mijloacelor de transport în comun

Se amplasează la începutul arterelor rutiere cu cel puţin două benzi pe sens, la care o bandă este rezervată exclusiv mijloacelor de transport public de persoane. Se repetă după fiecare intersecţie. Între intersecţii, deasupra benzii rezervate exclusiv mijloacelor de transport public de persoane se instalează indicatorul „Drum obligatoriu pentru categoria de vehicule”.

Acest indicator interzice pătrunderea pe banda din dreapta delimitată prin linie roşie şi marcată prin indicatorul “Circulaţie interzisă în ambele sensuri”, chiar dacă este liberă, aceasta fiind destinată numai circulaţiei mijloacelor de transport în comun.

Tags: , , , ,