Indicatoare rutiere de reglementare, de interzicere sau restricţie

Acestea au formă rotundă, contur de culoare roşie, fond alb, simbol negru (cu excepţia unora dintre ele ’’Accesul interzis’’, cele ce interzic oprirea şi staţionarea, cele care anunţă terminarea restricţiilor, etc.). Semnificaţia acestor indicatoare începe (se aplică) din dreptul acestora şi se termină în intersecţia cea mai apropiată în lipsa unei semnalizări care să precizeze lungimea sectorului pe care se aplică reglementarea ori a unor indicatoare care să anunţe sfârşitul interdicţiei sau al restricţiei.

Indicatoare auto | Semne de circulatie

aIndicatoare auto | Semne de circulatie

b.Indicatoare auto | Semne de circulatie

Accesul interzis

Se amplasează de regulă la capătul opus al unui drum cu ’’Sens unic’’(a), pe sensul care a fost desfiinţat. Este un indicator care se respectă nu numai de către conducătorii de autovehicule ci şi de cei ce conduc vehicule (nu au voie nici măcar bicicletele sau vehiculele cu tracţiune animală sau cele trase sau împinse cu mâna, excepţie făcând pietonii). Semnificaţia acestui indicator începe din locul în care a fost instalat şi încetează în intersecţia cea mai apropiată. Poate fi însoţit, după caz, de panoul adiţional ‘’ Exceptarea unor categorii de vehicule de la semnificaţia indicatorului’’.(b)

Indicatoare auto | Semne de circulatie

Indicatoare auto | Semne de circulatie

a.

Circulaţia interzisă în ambele sensuri

Se amplasează la intrarea pe drumurile pe care este interzisă circulaţia vehiculelor în ambele sensuri (drum care nu este deschis circulaţiei publice), parcuri, zone rezidenţiale sau de interes special, centrele unor orase mari, etc. Poate fi însoţit, după caz, de panoul adiţional ‘’ Exceptarea unor categorii de vehicule de la semnificaţia indicatorului’’ (a) sau de un panou adiţional cu inscripţia (textul) ’’ Cu excepţia riveranilor’’, etc.

Indicatoare auto | Semne de circulatie

Accesul interzis autovehiculelor cu excepţia

motocicletelor fără ataş

Acest indicator la care silueta desenată nu corespunde denumirii acestuia, nu interzice doar accesul autoturismelor, ci al tuturor autovehiculelor (autocamioane, autobuze, tractoare, motociclete cuataş, etc.), excepţie făcând motocicletele fără ataş, ciclomotoarele şi vehiculele fără motor.

Indicatoare auto | Semne de circulatie

Accesul interzis pietonilor

Acest indicator interzice accesul pietonilor pe sectorul de drum (zonă) la capătul căruia este instalat, fie datorită lipsei trotuarelor, fie în preajma unor obiective cu caracter special (unităţi militare), fie datorită existenţei unei alte posibilităţi de trecere sau traversare a locului respectiv (pasaje subterane). Indicatorul operează numai pe sensul pe care a fost montat, pentru a fi valabil pe ambele sensuri acesta se montează pe ambele părţi ale drumului.

a.Indicatoare auto | Semne de circulatie

b.Indicatoare auto | Semne de circulatie

Interzis a vira la stânga – dreapta

Aceste indicatoare dirijează direcţia de mers, în prima intersecţie pe sensul de deplasare, interzicând virajul la stânga sau la dreapta, fie că pe drumul respectiv se circulă într-un singur sens, fie pentru fluidizarea circulaţiei. În cazul primului indicator manevra de întoarcere şi de mers înapoi este interzisă.( conf. art.126, lit.b si respectiv art.128, lit.a din Reg. de aplicare a O.U.G. 195/2002).

Indicatoare auto | Semne de circulatie

Întoarcerea interzisă

Acest indicator interzice manevra de întoarcere pe sectorul de drum pe care este instalat, datorită periculozităţii efectuării ei în acea zonă şi asigurării fluenţei circulaţiei. Totodată acesta mai interzice şi manevra de mers înapoi (conf. art.126, lit.a din Reg. de aplicare a O.U.G. 195/2002). Semnificaţia acestuia este valabilă până la prima intersecţie pe sensul de mers.

Indicatoare auto | Semne de circulatie

a.Indicatoare auto | Semne de circulatie

b.Indicatoare auto | Semne de circulatie

Depăşirea autovehiculelor cu excepţia motocicletelor

fără ataş interzisă

Acest indicator interzice oricărui autovehicul să depăsească alte autovehicule, cu excepţia motocicletelor fără ataş şi a vehiculelor fără motor care pot fi depăşite (căruţe, biclişti,etc.). Simbolul desenat cu roşu menţionează categoria de autovehicule care nu are voie să depăşească, iar simbolul desenat cu negru categoria de autovehicule ce nu avem voie să le depăşim. Acesta se referă la toţi conducătorii de autovehicule (motociclete cu ataş, autoturisme, autocamioane, autobuze, etc.) mai puţin la cei care conduc motociclete fără ataş. Acest indicator acţionează până la întâlnirea indicatorului ’’Sfârşitul interzicerii de a depăşi’’(a) sau dacă a mai fost cel puţin încă o restricţie, până la întâlnirea indicatorului ’’Sfârşitul tuturor restricţiilor’’(b), de asemenea mai poate fi anulat şi de cel mai apropiat colţ de intersecţie pe sensul de mers. În zona de acţiune a acestui indicator sunt interzise manevrele de oprire voluntară, staţionare voluntară, întoarcere şi mers înapoi.

Indicatoare auto | Semne de circulatie

a.Indicatoare auto | Semne de circulatie

b.Indicatoare auto | Semne de circulatie

Limitare de viteză

Acest indicator obligă conducătorii de autovehicule indiferent de categoria, marca sau tipul acestora să ruleze fără a depăşi valoarea vitezei menţionată pe indicator (exprimată în km/h). Acestea pot varia în funcţie de condiţiile de drum sau de administratorul drumului, care nu pot fi mai mici de 30 km/h dar nu mai mult de 80km/h, limitele de viteză mai mari de 50 km/h se stabilesc numai cu avizul poliţiei rutiere. Acest indicator acţionează până la întâlnirea indicatorului ’’Sfârşitul limitării de viteză’’(a) sau dacă a mai fost cel puţin încă o restricţie, până la întâlnirea indicatorului ’’Sfârşitul tuturor restricţiilor’’(b), de asemenea mai poate fi anulat şi de cel mai apropiat colţ de intersecţie pe sensul de mers.

Indicatoare auto | Semne de circulatie

Indicatoare auto | Semne de circulatie Indicatoare auto | Semne de circulatie Indicatoare auto | Semne de circulatie Indicatoare auto | Semne de circulatie

a. b. c. d.

Oprirea interzisă

Acest indicator interzice oprirea voluntară a vehiculelor. În cazul în care este instalat singur (fără tăbliţe adiţionale de confirmare a zonei de acţiune), oprirea este interzisă din dreptul lui şi până la prima intersecţie, indiferent de lungimea sectorului. Dacă este însoţit de panouri adiţionale cu săgeţi care menţionează începerea (a), confirmarea (b) şi sfârşitul zonei de acţiune a indicatorului (c), sau’’Începutul şi lungimea zonei de acţiune a indicatorului’’(d), atunci se va respecta semnificaţia acestora. În locul panourilor adiţionale, săgeţile pot fi înscrise pe indicator cu vopsea de culoare albă cu aceleaşi semnificaţii. Indicatorul interzice de asemenea manevrele de staţionare voluntară, întoarcere şi mers înapoi. Restricţia acestui indicator nu poate fi anulată de indicatorul ’’Sfârşitul tuturor restricţiilor’’.

Indicatoare auto | Semne de circulatie

Indicatoare auto | Semne de circulatie Indicatoare auto | Semne de circulatie Indicatoare auto | Semne de circulatie Indicatoare auto | Semne de circulatie

a. b. c. d.

e.Indicatoare auto | Semne de circulatie

f.Indicatoare auto | Semne de circulatie

g.Indicatoare auto | Semne de circulatie

Staţionarea interzisă

Acest indicator interzice staţionarea voluntară a vehiculelor. În cazul în care este instalat singur (fără tăbliţe adiţionale de confirmare a zonei de acţiune), staţionarea este interzisă din dreptul lui şi până la prima intersecţie, indiferent de lungimea sectorului. Dacă este însoţit de panouri adiţionale cu săgeţi care menţionează începerea (a), confirmarea (b) şi sfârsitul zonei de acţiune a indicatorului (c), sau’’Începutul şi lungimea zonei de acţiune a indicatorului’’(d), atunci se va respecta semnificaţia acestora. În locul panourilor adiţionale, săgeţile pot fi înscrise pe indicator cu vopsea de culoare albă cu aceleasi semnificaţii. Restricţia acestui indicator nu poate fi anulată de indicatorul ’’Sfârşitul tuturor restricţiilor’’.

În zona de acţiune a acestui indicator oprirea este permisă, dar cu condiţia să nu se transforme în staţionare.

Indicatoarele (e) şi (f’’Staţionare alternantă’’ interzic staţionarea voluntară în zilele impare (1,3,5,7…) respectiv pare (2,4,6,8….) ale lunii având aceleaşi caracteristici şi posibilităţi ca şi indicatorul precedent. Au ca scop eliberarea alternativă a marginilor părţii carosabile pentru curăţirea acestora. Dacă este instalat singur interzice manevra pe toată durata zilei respective, dacă este însoţit de panou adiţional (g), atunci este valabil numai în intervalul menţionat pe tăbliţă.

Indicatoare auto | Semne de circulatie

Sfârşitul tuturor restricţiilor

După cum se ştie anulează doar 3 restricţii : ’’Depăşirea interzisă’’(1 şi 2)‚ ’’Claxonarea interzisă’’(3)şi ’’ Limitarea de viteză’’(6 şi 7)însă acesta mai semnalizează şi terminarea zonei de acţiune a indicatoarelor 4 şi 5. Indicatorul se justifică numai dacă au fost instalate cel puţin două restricţii, dar el nu anulează niciodată restricţiile care încep cu tăbliţă adiţională.

Indicatoare auto | Semne de circulatie

Tags: , , ,