Indicatoare rutiere de reglementare de prioritate

Indicatoarele de prioritate, după denumire ne dăm seama că acestea reglementează :

– ordinea de pătrundere într-o intersecţie atunci când traiectoriile de deplasare a cel puţin două vehicule se intersectează (se întâlnesc).

– ordinea de trecere pe sectoarele de drum îngustat, ce nu permit trecerea simultană a două vehicule venind din sensuri opuse.

Indicatoare auto | Semne de circulatieIndicatoare auto | Semne de circulatie Indicatoare auto | Semne de circulatie

 

Indicatoare auto | Semne de circulatie

Indicatoarele cu ajutorul cărora se reglementează circulaţia într-o intersecţie sunt : ’’Drum cu prioritate’’,’’Cedează trecerea’’’’Oprire’’. Acestea au forme diferite (inconfundabile) faţă de celelalte indicatoare, pentru a putea fi identificate şi din spate după cum se observă din imaginea alăturată.

La pătrunderea într-o intersecţie de pe un drum cu prioritate nu întotdeauna este montat indicatorul de’’Drum cu prioritate’’, în schimb pe drumurile fără prioritate (neprioritare) este obligatorie montarea indicatoarelor de ’’Oprire’’ sau’’Cedează trecerea’’.

Indicatoare auto | Semne de circulatieIndicatoare auto | Semne de circulatie Indicatoare auto | Semne de circulatieIndicatoare auto | Semne de circulatie Indicatoare auto | Semne de circulatie

Direcţia drumului cu prioritate

Indicatoarele de reglementare a priorităţii pot fi însoţite şi de panouri cu semne adiţionale care indică direcţia drumului cu prioritate. Linia îngroşată simbolizează drumul prioritar, iar liniile subţiri simbolizează drumul fără prioritate. Pe aceste panouri apare de fapt forma intersecţiei respective, deci forma acestor linii groase sau subţiri pot fi diferite. Poziţia acestor panouri indică tipul drumului pe care circulăm, întotdeauna direcţia de mers fiind de jos în sus.

Indicatoare auto | Semne de circulatie

Indicatoare auto | Semne de circulatie sau Indicatoare auto | Semne de circulatie

a. b.

Indicatoare auto | Semne de circulatie

c.

Cedează trecerea

Se amplasează pe drumul public fără prioritate, unde poziţia de pătrundere are vizibilitate. La întâlnirea acestui indicator, conducătorul auto este obligat să reducă viteza şi să se asigure că pe drumul prioritar nu circulă autovehicule, şi abia apoi poate să pătrundă în intersecţie. Dacă pe drumul prioritar circulă alte autovehicule, conducătorul auto este obligat să oprească pentru a le acorda prioritate. Acesta poate fi însoţit de panouri adiţionale ca : ’’Direcţia drumului cu prioritate’’(şi b)sau ’’Distanţa între indicator şi începutul locului periculos’’ (c).

În cazul în care, indicatorul este însoţit de panoul adiţional :

a – conducătorul de autovehicul va acorda prioritate celor care vin din partea dreaptă, din faţă şi mai puţin celui ce vine din stânga deoarece se va aplica ’’regula priorităţii de dreapta’’.

b – conducătorul de autovehicul va acorda prioritate tuturor.

c – în unele situaţii, înaintea unei intersecţii, este montat indicatorul’’Cedează trecerea’’ împreună cu acest panou adiţional ’’ Distanţa între indicator şi începutul locului periculos’’, care indică distanţa ( 50, 100, 150 m…, etc.), între indicatorul respectiv şi celălalt indicator identic care este amplasat la pătrunderea în intersecţie.

Indicatoare auto | Semne de circulatie

Indicatoare auto | Semne de circulatie sau Indicatoare auto | Semne de circulatie

a. b.

Indicatoare auto | Semne de circulatie

c.

Oprire

Se amplasează pe drumul public fără prioritate, unde poziţia de pătrundere este lipsită de vizibilitate (clădiri, copaci, etc.). Conducătorul de vehicul care întâlneste acest indicator este obligat să oprească în locul cu vizibilitate maximă, putând trece de indicator fără a depăşi colţul intersecţiei, şi stând pe loc să acorde prioritate tuturor vehiculelor care circulă pe drumul prioritar. Obligaţia de oprire la acest indicator nu este condiţionată de existenţa vreunui vehicul pe drumul cu prioritate.

Explicaţiile aferente panourilor adiţionale (a şi b) sunt identice ca la indicatorul ’’Cedează trecerea’’, panoul adiţional (c) este instalat împreună cu indicatorul ’’Oprire’’ atunci când nu poate fi văzut în timp util de către conducătorul auto pentru efectuarea frânării şi opririi autovehiculului.

Indicatoare auto | Semne de circulatie

Indicatoare auto | Semne de circulatie sauIndicatoare auto | Semne de circulatie

a. b.

Drum cu prioritate

Se amplasează la începutul drumului cu prioritate sau înaintea intersecţiilor cu un drum fără prioritate. Drumurile care intersectează drumul cu prioritate vor avea instalate unul dintre indicatoarele‘’Oprire’’ sau ‘’Cedează trecerea’’.

Când este amplasat înaintea unei intersecţii, acest indicator poate fi însoţit şi de un panou adiţional care va preciza direcţia drumului cu prioritate după cum urmează :

a – conducătorul de autovehicul va acorda prioritate celor care vin din partea dreaptă în cazul în care nu va urma traseul îngrosat de pe panoul adiţional, aplicând ’’regula priorităţii de dreapta’’.

b – conducătorul de autovehicul are prioritate indiferent de direcţia de deplasare.

Indicatoare auto | Semne de circulatie

Indicatoare auto | Semne de circulatie

Sfârşitul drumului cu prioritate

Se amplasează la 50 – 200 m de locul unde încetează prioritatea indicatorului ‘’Drum cu prioritate’’, având rolul de a informa conducătorul auto că în următoarea intersecţie în care va pătrunde, toate drumurile vor fi de aceeasi categorie. La întâlnirea sa, conducătorii de vehicule pot circula, chiar dacă prioritatea lor a încetat, conformându-se priorităţii de dreapta sau altor reguli existente pe acel drum. Are şi rol de presemnalizare pentru indicatoarele‘’Cedează trecerea’’şi ‘’Oprire’’, instalate la intersecţia care urmează. Poate fi însoţit de panoul adiţional ‘’Distanţa de la indicator la începutul locului periculos’’.

Indicatoare auto | Semne de circulatie

Drum îngustat :

Indicatoare auto | Semne de circulatie

a. de ambele părţi

Indicatoare auto | Semne de circulatie

b. pe partea dreaptă

Indicatoare auto | Semne de circulatie

c. pe partea stângă

Indicatoare auto | Semne de circulatie

d.

Prioritate pentru circulaţia din sens invers

Se amplasează la 10 – 20 m înaintea sectorului de drum cu lăţimea părţii carosabile mai mică de 5,5 m pentru a obliga conducătorul de vehicul care circulă în sensul săgeţii roşii, să acorde prioritate celor care vin din sens opus,pe sectorul de drum îngustat care urmează, indiferent de natura îngustării : cu caracter permanent (poduri) sau temporar (lucrări), unde nu au loc să circule două vehicule unul pe lângă celălalt, fiind precedat de regulă de indicatorul ‘’Drum ingustat’’ (a,b,c). La întâlnirea acestui indicator, conducătorul autovehiculului pierde prioritatea faţă de toate autovehiculele care circulă din sens opus, manevrele de oprire, staţionare, întoarcere şi mers înapoi fiind interzise.

Nu interzice manevra de depăşire. Dacă este instalat singur, se adresează tuturor categoriilor de vehicule, dacă este însoţit de un panou aditional indicatorul va fi respectat numai de către conducătorii vehiculelor reprezentate pe acea tăbliţă. (d – ‘’Categoriile de autovehicule care trebuie să respecte semnificaţia indicatorului ‘’).

Indicatoare auto | Semne de circulatie

Prioritate faţă de circulaţia din sens invers

Se amplasează la distanţă de 10 – 20 m înaintea sectorului de drum îngustat pentru a indica celor care circulă pe direcţia săgeţii albe că pot circula în continuare, având prioritate faţă de cei care vin din sens opus. Se instalează la celălalt capăt al sectorului de drum îngustat, semnalizat cu indicatorul ‘’ Prioritate pentru circulaţia din sens invers’’ pe sectoarele de drum îngustat unde nu au loc să circule două vehicule unul pe lângă celălalt. Este precedat de indicatorul ‘’Drum ingustat’’(a,b,c). La întâlnirea acestui indicator este interzisă manevra de întoarcere, oprire, staţionare şi mers înapoi. Nu interzice manevra de depăşire.

Tags: , , , ,